Akcenat

Informativno – edukativni portal

Akcenat portal
Akcenat portal
Akcenat Portal

GACKO: Sudski Rat Zbog Milionskih Dugova

Nastavljajući naslijeđe predratnih ulaganja u Termoelektranu “Gacko” tokom ere Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, “Hrvatska elektroprivreda” hrabro tvrdi svoja prava, uključujući zahtjeve za naknadu zbog neisporučene električne energije. U odlučnom potezu, odlučili su da pokrenu postupak za nadoknadu nanesene štete.

Ova otkrića, saopštena za “Glas Srpske” od strane pomenute kompanije kao odgovor na naše pitanje, nose vazduh tajanstvenosti, odbijajući da otkriju obim njihovih zahteva. Iako kruže glasine o ogromnih 100 miliona evra, zavjesa ostaje netaknuta, ostavljajući nas u neizvesnosti. Štaviše, oni obavijaju svoj stav o tome da li će poslušati poziv vlasti Republike Srpske da ovaj spor reše izvan okvira sudova i arbitraže, umesto toga birajući međusobno rešenje. Ostaju nemi, zadržavajući komentar na predlog premijera Radovana Viškovića da ovaj problem uvrste u kontroverzu oko Hidroelektrane “Dubrovnik”, sada pod okriljem HEP-a, koja je jednostrano prekršila ugovor od 1994. godine ne isporučujući dogovorenu količinu električne energije Hidroelektrani na Trebišnjici.

TIŠINA PRED BURU: HEP ostaje nijem na sugestiju o kompenzaciji duga, dok se dramatična saga oko Gacka nastavlja

HEP je odlučio da zadrži tajnovitost po pitanju sugestije o spajanju dugova, izražavajući šturi odgovor: s obzirom na trenutni tok postupka koji se tiče njihovih ulaganja u “Gacko”, ne mogu dijeliti više detalja ni o samom slučaju, ni o pitanjima koja su povezana sa sporom sa ovim preduzećem.

Prema njihovim objašnjenjima, HEP je koristio električnu energiju iz ove elektrane od 1984. do 1992. godine, kada su, kako tvrde, njihova ulaganja bila “nacionalizovana” od strane Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske. Navode da su već 2017. godine uputili zahtev Savetu ministara BiH za mirno rešavanje ovog spora, što je, prema njihovim rečima, preduslov za pokretanje međunarodne arbitraže u skladu sa pravilima Evropske energetske povelje.

“Pravobranilaštvo BiH je tri puta tražilo produženje roka za naše izjašnjavanje. Do danas nismo dobili odgovor na naš zahtev za mirno rešenje ovog spora u vezi sa TE ‘Gacko’, niti konkretni predlog za mogući dogovor,” poručuju iz ovog preduzeća.”

Razdvajanje TE Gacko i HE Dubrovnik

HEP očigledno ne želi da se u paketu rešavaju dva spora, koji se tiču TE “Gacko” i HE “Dubrovnik”, iako su slučajevi gotovo identični. HE “Dubrovnik” nekada je bio deo hidrosistema Trebišnjica. Nakon izgradnje 1965. godine, dogovoreno je da 78 odsto proizvedene električne energije pripadne Bosni i Hercegovini, danas Republici Srpskoj, dok 22 odsto pripadne Hrvatskoj. Međutim, problemi su, kao i u slučaju TE “Gacko”, počeli tokom rata. Hrvatska strana je jednostrano i samovoljno smanjila svoje isporuke. Kada bi se sve sabralo, od 1. novembra 1994. godine pa do danas, prema ocenama pojedinih stručnjaka, radi se o čak sedam do osam teravat-časova električne energije. Zbog toga je premijer Radovan Višković nedavno pozvao hrvatsku stranu na dogovor, a ako to ipak ne žele, onda će dobiti tužbu za HE “Dubrovnik”, koja je navodno znatno veća od njihove za TE “Gacko”. Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” je u nekoliko navrata isticao da je svestan problema s kojim se suočava TE “Gacko”, ali i da zna čime naša strana raspolaže u slučaju “Dubrovnik”.

Spojeni Sudovi ili Posude

Prije petnaestak godina, Republika Srpska i Hrvatska su nastojale pronaći rešenje za spor oko HE “Dubrovnik” i TE “Gacko”, koje bi zadovoljilo obe strane. Međutim, taj pokušaj je tada stavljen po strani, kako bi se lakše pristupilo zajedničkom projektu izgradnje nove elektrane – HE “Dubrovnik 2”. Nažalost, ta ideja nikada nije zaživela. Iz HEP-a nisu želeli da objasne šta je tada uticalo na to da projekat ne bude ostvaren, odgovarajući na naše pitanje. Interesantno je da je HEP ponovo otvorio raspravu oko TE “Gacko”, posebno nakon što je “Slovenačka elektroprivreda” pokrenula međunarodnu arbitražu u slučaju TE “Ugljevik”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zaprati Akcenat

Izdvojena Reklama

akcenat kripto
akcenat kripto