Akcenat

Informativno – edukativni portal

Akcenat portal
Akcenat portal

NEVESINJE: Nema krede, ali je zato đaka sve manje

Osnovna škola “Risto Proroković” iz Nevesinja generacijama je bila primjer i iz nje su djeca izlazila sa znanjem koje ih je kroz budućnost odvajalo od ostalih vršnjaka. Nažalost, danas to nije slučaj. Pored zapuštenih učionica i dvorišta, video snimaka vršnjačkog nasilja , naprasnog premještanja djece iz smjena i objekata ali drugih kobi koje su snalazile ovu ustanovu poslednjih nekoliko godina danas je ovu školu uzdrmala vijest o prosjačenju. Nema sapuna, nema krede ali je zato đaka sve manje u ovoj školi kao i omladine u Nevesinju.

Kako su druge sfere malih i nerazvijenih zajednica u potpunosti privatizovane lokalne vlasti su po svoj prilici krenule u privatizaciju osnovnog obrazovanja, što je kulminiralo sa takozvanom anketom koja je navodi se po nalogu direktorice podijeljena maloljetnim učenicima.

U takozvanoj anketi koju su učenici donijeli svojim roditeljima postavlja se direktan upit za “donaciju” školi kako bi se nabavila najosnovnija sredstva za rad jedne takve ustanove – krede, spužva, toalet papir i sapuni. Da zlo bude veće, anketom se postavlja tvrdnja na koju treba da se odluče iznosom koji su voljni donirati školi 5-10-15 KM:

Smatram da školi treba donirati novac u simboličnom iznosu na kraju školske godine

Tvrdnja iz ankete Osnovne škole “Risto Proroković”, Nevesinje

Ovo jasno ukazuje na namjere da ovakva skandalozna postane praksa i tradicija.

Kako se Finansiraju Osnovne Škole?

Za sve one koji nisu znali, Osnovne škole ne finansiraju se iz privatnih džepova već iz budžeta Republike Srpske, čiji samo predsjednički kabinet raspolaže budžetom od 56 miliona KM.

Ostavka Direktorice?

Lokalno stanovništvo naviklo je da autogolovi rukovodioca lokalnih javnih institucija i preduzeća na čijim se čelima nalaze politički podobne osobe bez ideje i vizije prolaze nekažnjeno. S tim u vezi, građani ne očekuju nikakvu ostavku, ali se zato ne nadaju ni boljim uslovima osnovnog obrazovanja za svoju djecu. Kako kažu građani ove male hercegovačke varoši “Krede nema, ali je đaka zato sve manje”.

Katastrofalno Stanje Srednje Škole?

S obzirom na nedavni, a krajnje skandalozni, odabir direktora srednjoškolskog centra “Aleksa Šantić” , može se naslutiti da su nade za školstvo i obrazovanje u Nevesinju ovim prosjačenjem pokopane. Kako saznajemo nova direktorica srednje škole od referenci ima partijsku knjižicu, a učenici već dodijelili simpatičan nadimak koji mi nećemo koristiti smatrajući ga pogrdnim.

Postoji li Rješenje?

Za situacije poput ove u kojoj se godinama nalaze škole u Nevesinju izlaza bez jake volje i vizije nema. U ovakvim slučajevima unapređenje uslova rada u školama obično se pobrinu njihovi stariji drugari iz srednje škole kao i članovi nevladinih organizacija – kojih u Nevesinju ima i previše.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zaprati Akcenat

Izdvojena Reklama

akcenat kripto
akcenat kripto