Akcenat

Informativno – edukativni portal

Akcenat portal
Akcenat portal

Nevesinjac Izborio Plasman na Državno Prvenstvo u Šahu

Akcenat na uspjesima nevesinjskih najmlađih šahista ne jenjava. Na održanom republičkom prvenstvu u Bijeljinji Nevesinjci su pokazali o kakvim se talentima radi, ostvarivši sjajne rezultate što znači da će imati svog takmičara na državnom prvenstvu u Sarajevu.

Nevesinjski predstavnik na državnom prvenstvu biće Aleksandar Buha, koji je je na 31. Kadetskom i omladinskom prvenstvu RS izvojevao 5 pobjeda i jedan remi od ukupno 7 odigranih partija.

Njegovi saborci iz kluba takođe su pokazali veliku borbenost i vještinu ove za mozak zahtjevne sportske discipline među skoro 250 takmičara. Po 5 poena imali su Boris Jonlija, Andrija Savić i Dimitrije Đukić, a po 4 osvojilo su Andrea Jonlija i Matija Savić.

Akcenat na Prednost Šaha Kod Djece

Opšte je poznato koliko šah doprinosi razvoju kognitivnih vještina, potičući kreativnost i veću aktivnost obe hemisfere mozga. Stoga roditelji u nastavku saznajte o kakvim se prednostima radi.

Razvoj Mozga

Šah predstavlja izazov za mozak, ali i podstiče rast dendrita, tijela koje šalju signale iz neuronskih moždanih stanica. S više dendrita, neuronska komunikacija unutar mozga se poboljšava i postaje brža.

Vježbanje Obe Strane Mozga

Evropska studija je pokazala da kada su šahisti zamoljeni da identifikuju šahovske pozicije i geometrijske oblike, i lijeva i desna hemisfera mozga postala je vrlo aktivna.

Povećava IQ

Da li pametni ljudi igraju šah ili šah čini ljude pametnima? Studije ukazuju na značajno povećanje IQ rezultata i kod dječaka i djevojčica nakon 4 mjeseca nastave šaha.

Sprečavanje Bolesti poput Alzheimer-a

Govoreći: “ili ga koristite ili ga izgubite” svakako vrijedi i ovdje, neaktivnost mozga može smanjiti snagu mozga. Razlog više da igrate šah prije nego što navršite 75. Svjetske studije jasno govore da su šahiste otpornija populacija na bolesti kao što je Alzheimer.

Kreativnost

Igranje šaha pomaže u oslobađaju svoje originalnosti, jer aktivira desnu stranu mozga, stranu odgovornu za kreativnost. U četverogodišnjoj studiji učenici 7. – 9. razreda igrali su šah, koristili računala ili radili druge aktivnosti jednom tjedno kroz 32 tjedana kako bi vidjeli koja aktivnost njeguje najveći rast kreativnog razmišljanja. Šahovska grupa je postigla najbolje rezultate u svim mjerama kreativnosti, s originalnosti kao najvećim područjem dobitka.

Sposobnog Rješavanja Problema

Partije šaha zahtijevaju brzo razmišljanje i rješavanje problema u letu jer vaš protivnik stalno mijenja parametre. 1992. u New Brunswick istraživanje je provedeno na 450 učenika petog razreda. Studija je pokazala da učenici koji su naučili igrati šah postižu znatno bolje rezultate na standardnim testovima u odnosu na one koji ne igraju šah.

Strategija i Planiranje

Dio mozga koji se posljednji razvije za vrijeme adolescencije je prefrontalni korteks, područje odgovorno za pravednost, planiranje i samokontrolu. Budući da igranje šaha zahtijeva strateško i kritičko razmišljanje, to pomaže u razvoj prefrontalnog korteksa i pomaže tinejdžerima u donošenju boljih odluka u svim područjima života, te ih možda sprečava da donose neodgovorne i rizične odluke.

Bolje Pamćenje

Šahisti dobro znaju da igranje šaha poboljšava pamćenje, uglavnom zbog složenih pravila koje morate zapamtiti, kao i memorijsko prisjećanje potrebno kada se pokušavaju izbjeći prethodne greške ili prisjetiti se stila igranja određenog protivnika. Dobri šahisti imaju iznimne performanse pamćenja i sjećanja.

Zaprati Akcenat

Izdvojena Reklama

akcenat kripto
akcenat kripto